2010 forschungs- und entwicklungsgebäude / research and development building göpel electronic jena

Der Neubau wurde mit einem Investitionsvolumen von 4,9 Mio. Euro realisiert. Das neue Forschungs- und Entwicklungsgebäude ist für 80 weitere Arbeitsplätze konzipiert. Es liegt in direkter Nachbarschaft zu den beiden anderen Firmengebäuden, im Gewerbepark Jena Göschwitz. MEHR/galerie
The new construction was realized with an investment volume of 4.9 mio. Euros. The new research and development building is designed for 80 further jobs. It is situated in the nearest neighbourhood of two other buildings which belong to Göpel electronic, also designed by wurm+wurm. There is excellent transport connection to motorway and railway. more/gallery

Entwurfsidee: Die Form des Körpers entwickelt sich aus einem Rechteck im Format 15m x 40m, welches gewissermaßen die klassische Vorlage eines Kombibürogrundrisses ist. Dieser erfährt allerdings von Geschoß zu Geschoß eine Transformation. Er wird zu einem Parallelogramm verzogen, welches wechselseitig auf jeder Ebene alterniert, so das sich in der Draufsicht ein eng stehendes X ergibt.

Die verschobenen und über Kreuz geschichteten Kuben werden in den auskragenden Bereichen von 12 trapezförmigen Pfeilern abgefangen. Die entstandenen Negativformen werden als Freiterrassen ausgebildet.

Trotz der komplexen Gebäudegeometrie sind die Grundrisse flexibel bespielbar. Auf der unteren Ebene sind offene Montagebereiche, die zwei mittleren Ebenen werden als kleinere Gruppenbüros genutzt und in der obersten Ebene befinden sich Seminarräume sowie die Geschäftsleitung. Jedes Geschoss kann auch autark vermietet werden. Das heißt, das Gebäude entspricht den üblichen Nutzungsanforderungen.

Schließen

Due to the situation of the construction site in the flood area of the Saale it was necessary to elevate the structure. As it was impossible to reach the required number of parking places in the open space, the opportunity was provided to place the parking and a sheltered entrance area underneath the building.

Design: The shape of the volume is developed from a rectangle with a size 15m x 40m, a classic pattern of a floorplan for standard offices. This floorplan is transformed from level to level.  It becomes a parallelogram alternating on each level, so that by topview a X is created.

The staggered and crosswise layered volumes are supported 16 trapezoidal columns when there is an overhang. The negative-space which is generated by the delayed volumes is formed to open terraces.

In spite of the buildings complex geometry the floor plan is usable in a flexible way. On Level 1 is seeded an open assembly area, the two levels in the middle are used as standard office-space and on the top level are sited seminar rooms and the executive.

Each floor can also be rented separately, so the building conforms to common request at this type of building.Standards of energy usage: climate control is implemented using whell water and gypsum-cooling-ceiling, heating-installation is applied by district-heating.

Natural airing is effected by window-sided ventilation-flaps.Facade: big-sized metal sheets are fixed with adhesive-technology onto a movable assembled framework of light metal.

Close